Energielabel
Bij oplevering, verkoop en verhuur van een utiliteitsgebouw is een energielabel verplicht.
Daarnaast geldt sinds 1 januari 2023 de energielabel C verplichting voor utiliteitsgebouwen met een kantoorfunctie. Deze verplichting geldt voor vrijwel alle utiliteitsgebouwen waarvan de gebruikersoppervlakte uit meer dan 50% en meer dan 100 m2 kantoorfunctie bestaat. Bedrijven die nog niet aan deze verplichting voldoen, lopen de kans dat er een handhavingstraject gestart wordt en het pand uiteindelijk zelfs niet meer als kantoor in gebruik mag blijven. Het is dus belangrijk om een energielabel voor uw kantoor te hebben.
Onderzoeksplicht energiebesparing en energiebesparingsonderzoek
Indien u meer dan 10 miljoen kWh en/of meer dan 170.000 m3 aardgasequivalenten verbruikt dan geldt de onderzoeksplicht energiebesparing. Voor het opstellen van deze rapportage komt een medewerker van Adromi op locatie om alle wel/niet getroffen energiebesparende maatregelen, energieverbruikers en draaiuren op locatie in kaart te brengen. Tevens wordt er gekeken naar zaken als onbenutte warmtestromen, intern transport, isolatie en energiemanagement. Vervolgens stelt Adromi een rapport op waarin de bestaande energiestromen binnen uw onderneming en de energiebesparingsmogelijkheden (incl. terugverdientijdberekeningen) in kaart gebracht worden.
Indien uw bedrijf tevens aan de EED verplichting dient te voldoen, kan dit in één rapport gecombineerd worden.
Het is ook mogelijk een dergelijk onderzoek op te stellen indien u niet onder deze verplichting valt maar graag inzicht in uw gebruik en energiebesparingsmogelijkheden verkrijgen wilt.
Energie-audits
Grote ondernemingen zijn verplicht elke vier jaar een energie-audit (EED) uit te voeren. De energie-audit is bedoeld om kosteneffectieve energiebesparende maatregelen te identificeren, waarbij de nadruk ligt op maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Om een energie-audit rapportage op te stellen, is een opname van alle wel/niet getroffen energiebesparende maatregelen, energieverbruikers en draaiuren op locatie noodzakelijk. Hierna wordt een energiebalans opgesteld en worden de terugverdientijden van de niet getroffen energiebesparingsmaatregelen berekend. Daarnaast zijn er diverse verplichte onderdelen, zoals energieverbruiksprofielen en een bedrijfsbeschrijving die, door middel van aangeleverde documentatie en een rondgang op locatie, worden opgesteld en opgenomen in de rapportage.
Voor grootverbruikers (d.w.z. locaties met een verbruik van meer dan 200.000 kWh aan elektriciteit en/of 75.000 m3 aan aardgas equivalenten per jaar) moet per locatie een audit uitgevoerd worden. Voor middelgrote verbruikers en kleinverbruikers (tot 200.000 kWh aan elektriciteit of 75.000 m3 aan aardgasequivalenten per jaar) kan worden volstaan met een steekproef van drie middenverbruikers en drie kleinverbruikers, als sprake is van meerdere homogene locaties.
De EED kent een vierjaarlijkse cyclus. De uiterlijke deadline voor de komende energie-audit is vastgesteld op 31 december 2024. Adromi beschikt over ruime kennis en ervaring als het gaat om het uitvoeren van energie-audits in diverse sectoren en kunnen dan ook zorgen dat u tijdig aan deze verplichting voldoet.
Verbruikt u meer dan 10 miljoen kWh en/of meer dan 170.000 m3 aardgasequivalenten? Dan dient u eveneens aan de onderzoeksplicht te voldoen. Adromi kan dit eveneens voor u verzorgen en dit onderzoek met de EED verplichting combineren in één rapport.
De Energiebesparingsplicht & Informatieplicht energiebesparing
Als uw bedrijf een energieverbruik heeft van meer dan 50.000 kWh en/of meer dan 25.000 m3 aardgas(equivalenten), valt uw bedrijf onder de Energiebesparingsplicht en de Informatieplicht energiebesparing. U bent dan verplicht energiebesparende maatregelen te treffen en een melding te doen bij RVO.
Energiebesparingsplicht
De energiebesparingsplicht stelt dat midden- en grootverbruikers van energie alle energiebesparende maatregelen moeten treffen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. De overheid biedt handvaten voor het voldoen aan deze verplichting in de vorm van 149 vastgestelde maatregelen, opgesteld in de Erkende Maatregelen Lijst (hierna ‘EML’). Wilt u weten of uw bedrijf valt onder de energiebesparingsplicht? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Informatieplicht energiebesparing
Als uw bedrijf onder de energiebesparingsplicht valt, bent u verplicht om eens per vier jaar aan het bevoegd gezag te melden welke maatregelen u getroffen heeft ter verduurzaming van het energieverbruik. Voor de algemeen voorkomende energiebesparende maatregelen wordt de EML-systematiek gebruikt om een beeld te schetsen van het energieverbruik in relatie tot de energiebesparingsplicht. Het indienen van een melding informatieplicht energiebesparing kan best ingewikkeld zijn. Door de brede scope van de EML en de technische aard van veel maatregelen kunt u ervoor kiezen om ons in te schakelen om voor u de melding in te dienen.
Onze ervaren adviseurs komen bij u langs en brengen voor u de energierelevante maatregelen van de erkende maatregelen lijst in kaart. Vervolgens dienen wij namens u de melding in en ontvangt u advies over welke maatregelen er nog getroffen kunnen worden en welke maatregelen de omgevingsdienst kan afdwingen.
LET OP! De Informatieplicht kent een vierjaarlijkse cyclus. U had tot 1 december 2023 om de informatieplichtmelding ‘2e ronde’ in te dienen.
Isolatiescan
Bij Adromi bieden we uitgebreide isolatiescans aan voor zowel gebouwen als processen.
Onze isolatiescan helpt u om verborgen warmte- en/of koudeverliezen in gebouwen en processen te identificeren. Met behulp van thermografische technologie brengen we de isolatiewaarde van uw muren, daken, ramen en vloeren in kaart en/of van warmte en koude installaties zoals leidingen, tanks en ovens. Dit stelt ons in staat om zwakke plekken te lokaliseren en gerichte verbeteringen voor te stellen, indien gewenst voorzien van terugverdientijdberekeningen.
Isolatiescan voor gebouwen
Onze isolatiescan voor gebouwen richt zich op het identificeren van koudebruggen en andere inefficiënties in de isolatie. We gebruiken thermografische camera’s om temperatuurverschillen op te sporen, zodat we u kunnen adviseren over de beste verbeteringen. U kunt dit afnemen als los product of bijvoorbeeld als onderdeel van het opstellen van een energielabel en maatwerkadvies, in dat geval worden ook energielabel stappen weergegeven.
Procesgebonden isolatiescan
In industriële omgevingen is het essentieel om leidingen, tanks, ovens en andere koude danwel warme installaties goed te isoleren om warmte- of koudeverlies te minimaliseren. Onze isolatiescan helpt u bij het detecteren van onjuiste isolatie en het plannen van noodzakelijke upgrades. U kunt dit afnemen als los product of bijvoorbeeld als onderdeel van de onderzoeksplicht rapportage of energie-audit (EED).

Duurzame energieopwekking (windturbines en zonnepanelen)
Nederland stimuleert de opwekking van duurzame energie. De uitdaging is enorm. Tenminste als invulling gegeven wordt aan de afgesproken doelstellingen uit het Energieakkoord. De initiatieven zijn er. De procedures en de conflicterende belangen zijn echter complex. Wij hebben daarom oog voor het economische rendement maar ook voor de ruimtelijke effecten en maatschappelijke acceptatie. Adromi zorgt ervoor dat uw kansen op een succesvol zon- of windenergie-initiatief optimaal worden benut. Wij ondersteunen u in het gehele proces van planvorming tot vergunningverlening. Onze juristen, planologen en milieuexperts verzorgen locatie- en haalbaarheidsonderzoek, milieueffectstudies, onderzoek naar akoestiek en slagschaduw (in geval van windturbines) en de benodigde vergunningaanvragen. Daarbij vormt ook het subsidietraject een onderdeel van onze dienstverlening.
WPM
WPM staat voor Werkgebonden Personenmobiliteit en is een verplichting voor werkgevers om de verplaatsingen van hun medewerkers in kaart te brengen. Dit omvat het registreren van woon-werkverkeer, zakelijke reizen en andere werkgerelateerde verplaatsingen uitgesplitst naar vervoersmiddel en brandstofsoort. Het doel van WPM is om de impact van mobiliteit op het milieu te verminderen en de efficiëntie van uw bedrijfsvoering te verbeteren. Elke onderneming met meer dan 100 werknemers valt onder deze verplichting. De eerste melding, over 2024, dient voor 30 juni 2025 ingediend te zijn via het eLoket van RVO.
Adromi kan deze melding voor u verzorgen. U kunt dit als los product afnemen af als onderdeel van bijvoorbeeld de energie-audit (EED).

Een greep uit onze projecten op het
gebied van Energie en Duurzaamheid
Neem voor meer informatie over Energie & Duurzaamheid
contact op met Sandra Dekker

sdekker@adromi.nl
078 684 55 55
Energiebesparingsonderzoek en EED KROHNE Altometer
Adromi heeft voor KROHNE Altometer de afgelopen jaren meerdere energiebesparingsonderzoeken uitgevoerd voor de productielocatie in Dordrecht. Dit is werelds grootse fabriek voor productie van magnetisch inductieve en ultrasone flowmeters.
Energiebesparingsonderzoek en EED Damen Shipyards
In opdracht van Damen Shipyards Hardinxveld heeft Adromi voor een aantal locaties energiebesparingsonderzoeken uitgevoerd. Met deze onderzoeken hebben zij invulling gegeven aan de onderzoeksverplichting voor het thema energie vanuit de omgevingsvergunning.